Főoldal
Rólunk
Kapcsolat
Partnereink
Programok
Szűrési naptár
Mozgástanácsadás
Dietetikai tanácsadás
Hatvan Kórház
Uniós pályázatok

Dohányzás leszokás
Betegklubok
Időpont kérés
Online állapotfelmérés
Galéria
Hírarchívum
Hírlevelek
Álláslehetőségek
Közelgő programjaink
2009. évi CXXII. törvény szerinti tájékoztatás

Magas kockázatúak, elsősorban cukorbetegek, lipidanyagcsere-betegek, szív-érrendszeri betegek, elhízottak, valamint az életmódjukon változtatni kívánó átlagos kockázatúak számára dietetikus által vezetett egyéni és igény szerint kiscsoportos tanácsadást biztosítunk a betegeiknek, illetve a klienseknek, bejelentkezés alapján.

 

Tanácsadás helye: Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, Egészségfejlesztési Iroda

 

 

Tanácsadást végzi:


Sándorné Buda Ildikó

Szarka Dorottya

Molnárné Lipták Judit

 

A tanácsadás térítésmentesen, orvosi beutaló nélkül vehető igénybe.

A tanácsadás igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Javasoljuk, hogy a tanácsadást megelőzően vegyen részt az ingyenes állapotfelmérésen.

 

 

 

 

 

 

 

Tanácsok, tájékoztatók

Sajtóközlemény

Országos Egészségfejlesztési Intézet – Egészségkommunikációs Központ

Budapest, 2014. 04. 15.

 

 

Szívinfarktust okozhat a húsvéti csokinyuszi?

 

Gondolta volna, hogy a húsvéti csokinyuszinem ismindig olyan ártalmatlan? Ha ugyanis a jó szívvel megvásárolt édességünk transzzsírt tartalmaz, az rögtön hadjáratot indít a szervezet ellen. A transzzsírok fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot vagy akár meddőséget is okozhat.       

    

Bár a februárban hatályba lépett rendelet felvette a kesztyűt a transzzsírok ellen, a jövő februárig tartó türelmi időszakban még ott lapulhatnak kedvenc csemegéinkben a szívgyilkos vegyületek. Érdemes tehát körültekintőbbnek lennünk, ha kekszet, nápolyit vagy éppen a húsvéti meglepetésnek szánt csokinyuszit és csokitojást akarjuk megvásárolni az ünnepekre. Ha címkén azt látjuk ugyanis, hogy az adott termék részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmaz, az azt jelenti, hogy valójában transzzsír van benne.

 

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy könnyebben elkerülhessük a transzzsírokat a húsvéti ünnepek időszakában is:

 

1.Ha biztosra menne, készítse el otthon a húsvétra szánt édességeket!Ha a bevásárlás során minőségi alapanyagokat választ, garantáltan elkerülheti, hogy transzzsír-tartalmú csokikat hozzon otthon a húsvéti nyúl. S ez még nem minden: a kézzel készített édességeknek a kicsit és minden bizonnyal a nagyok is jobban örülnek majd.

 

2. Vásároljon kevesebb, de minőségi terméket!Mivel a transzzsírok keletkezéséhez szükséges hidrogénezési eljárás igen olcsó, az így előállított termékek ára is jellemzően alacsonyabb a transzzsírmentes termékekénél. A nagyobb cégek egy része már jóval a rendelet hatályba lépése előtt áttért az ilyen termékek gyártására, így ezek az édességek már most megfelelnek az előírásoknak.

 

3. Olvassa el az élelmiszer címkéjét, mielőtt az édességet a kosárba teszi! A magas árkategóriájú termékekben se bízzon mindenek felett, így mindenképpen vessen egy pillantást a csomagolásra, mielőtt megvenné azt. Minél előrébb szerepel ugyanis ez a veszélyes hozzávalóaz összetevők felsorolásában, annál több transzzsírt tartalmaz a termék.

 

További információ:

 

Göncz Diána

goncz.diana@egeszseg.hu

+36 30 915 7553

www.egeszseg.hu

 

 

 

 

 

 

 

Támogatóink
Albert Schweitzer Kórház - Rendelőintézet 3000 Hatvan, Balassi Bálint u. 16. Tel: 37/341-033 Fax: 37/341-320