Higiéniai csoport

HIGIÉNIA

 
  
 Helye: Központi műtő földszint
  
 Elérhetősége:

06-37-341-033 / 289 m.

 
  
 Vezetője:Dr. Budai József infektológus főorvos
  

 Feladata:

 
  

A higiénia az egészségügyi ellátások terén többet jelent az egyszerű tisztaságnál, ezért a betegeket a kórokozó baktériumok és vírusok okozta fertőzésektől az ellátás során és alatt meg kell védenünk.

A higiéniai csoportot egy infektológus főorvos, egy klinikai epidemiológiai szakápoló, egy közegészségügyi és járványügyi felügyelő valamint a takarítási csoportvezetője alkotja. A nosocomiális fertőzések reális számának felderítése és azok fokozott figyelemmel kísérése és a megelőzési intézkedések kidolgozása érdekében a csoport feladata az osztályok, műtők kezelők, rendelők, gondozók rendszeres aktív megfigyelése, a kórházon belüli fertőzések bejelentése, diagnózisának és klinikai lefolyásának értékelése, az antibiotikus terápiák kontrollálása, a rezisztenciaviszonyok változásának követése, a racionális antibiotikum-politika megvalósításának elősegítése és a kórház higiéniai tevékenységének felügyelete.

2000. óta a szakmai felügyeletet a higiéniai csoport látja el a Központi Sterilizálóban.

 

 Munkatársak: 
  
      Berta Mónikaokleveles népegészségügyi szakember
 Telefon: 06-37/341-033 / 289 m.
 
  
      Merkel Tibornéklinikai epidemiológiai szakápoló
 Telefon: 06-37/341-033 / 289 m.
 
  
      Polonkai Krisztinatakarítási csoportvezető
 Telefon: 06-37/341-033 / 241 m. 
 
  
  
  

 KÖZPONTI STERILIZÁLÓ

 
  
 Helye: Központi műtő földszint
  
 Elérhetősége:

06-37-341-033 / 295 m.

  
 Szakmai vezetője:Dr. Budai József infektológus főorvos
  
 Egységvezető:Berta Mónika
 okleveles népegészségügyi szakember
  

 Feladata:

 
  

Eszközök, műszerek, kötszerek csomagolása és sterilizálása autoklávban, illetve a hőérzékeny anyagok formalinos gázsterilizálása.

 Szervezeti egység bemutatása:

A géppark 2 db 600 és 1 db 100 literes 1 ajtós Chirana gőzsterilizátorból állt. Egy helyiségben voltak elhelyezve a gépek, és itt történt a dobok, tálcák átvétele, és a steril anyag kiadása is.

A fertőtlenítőben 1 db gőz fertőtlenítőgéppel történt a fertőtlenítés. Ez a gép a kórház indulásakor 1967-ben használtan került az intézetbe. A dolgozóknak a munkavégzés alatt a gépteremben kellett tartózkodniuk, ahol nagy volt a zaj és a meleg.

1994. nyarán került sor a hőre érzékeny eszközök korszerű, biztonságos sterilizálási módjának bevezetésére. Az intézet megvásárolt egy 110 literes MMM kombimat típusú gázsterilizátort, ami az etilénoxid és formaldehid gázsterilizálását tette lehetővé. Így az összes GST készüléket ki lehetett vonni a használatból. Azóta folyamatosan és jó hatékonysággal, megbízhatóan működik ez a berendezés.

1998. nyarán korszerűsítették a sterilizálót. Ekkor vásárolták meg a Sanamíj típusú autoklávokat, 1db gőzfejlesztőt és a vízlágyítót is. Az autoklávok kétoldalasak, így az egyik oldalon behelyezett anyagot a sterilizálás végén a másik oldalon lehet kiszedni. Ehhez a helyiségeket is át kellett alakítani. Az átalakítás folyamán a gázsterilizátor külön helyiségbe került, ahol létrehoztak egy szellőztető helyiséget is ventilátorral felszerelve.

2008 augusztusában a vezetés megszüntette a központi gőzellátást, azóta az 1 db saját gőzfejlesztő 1db autokláv működését tudja biztosítani.

2015. novemberétől a központi sterilizáló új helyen új eszközparkkal kezdte meg működését. Az európai színvonalú gépek beszerzésével – 2 db STEELCO típusú gőzsterilizátor, 1 db hidrogénperoxidos sterilizáló, 2 db STEELCO típusú műszermosogató, 1 db ultrahangos mosogatógép – még hatékonyabbá vált a sterilizáló működése.

A központi sterilizálóba nedves gyűjtéssel kerülnek az eszközök, melyet zárt konténerben szállítanak le a központi műtőből a sterilizáló dolgozói.

Az anyagátvétel az osztályokról az ezzel megbízott személyek és a betegszállítók közreműködésével történik.

 Dokumentálás:

Az egyedi csomagolású eszközöket darabszámra vesszük át 2002. áprilisától sterilizálási jegyzéken és a sterilizálás után átadásra kerülnek az eszközök írásban is. Minden sterilizálási formáról sterilizálási naplót vezetünk. A tálcákra, dobokra etikett címke kerül, amin szerepel a sterilizálási idő, a sterilizálás lejárati ideje, a sterilizálást végző személy neve, a sterilizálógép és a menet száma, és a steril felirat.

 

Skip to content